7 Şubat 2011 Pazartesi

Hükümet, konfeksiyon ve tekstili nihayet fark etti


2010’da hazır giyim ve tekstil ithalatının yüzde 43 gibi büyük bir hızla artması karşısında ithalat vergisi yüzde 30 yükseltildi. Hükümet tekstil ve hazır giyim sektör firmalarıyla Ankara’da bir zirve toplantısı yaptı.
2 milyon işçinin istihdam edildiği tekstil, hazır giyim sektörünün Çin’den yapılan ithalatın yanısıra küresel krizden dolayı büyük darbe yemesiyle binlerce f1irmanın kapanması ve yüzbinlerce işçinin işsiz kalmasıyla hükümet, sektörün önemini farkedebildi. Sanayicilerin DTM’ye başvurması üzerine başlatılan inceleme sonucunda İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile dokuma kumaş ve hazırgiyim ithalatına yaklaşık 3’te 1 ek vergi getirildi.Bu karar  tekstil sanayicisini rahatlatırken, ithalatçı firmalar tedirgin oldu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, gelişmekte olan ülkelerin kendi iç pazarlarını, Türkiye’nin koruduğundan çok daha fazla gümrük oranlarıyla koruduklarını belirtti.


Uzakdoğu baskısı mahvetti
Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcileriyle Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda bir araya geldi.  Sektörün ihracatının 2009 yılında 19,3 milyar dolar, 2010 yılında ise 21,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, geçen yıl tekstil ihracatının yüzde 18, ithalatın ise yüzde 43 arttığını, konfeksiyonda ise ihracatın yüzde 10, ithalatın yüzde 33 artış gösterdiğini söyledi. Özellikle 2005 yılında dünya genelinde kotaların kalkmasıyla birlikte Türkiye’nin, Çin ve Uzakdoğu menşeli tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin baskısına uğradığını hatırlatan Bakan Çağlayan, bunun da Türkiye’deki üreticileri rekabet noktasında olumsuz etkilediğini söyledi. 


Firmalar geçiş dönemi istiyor
Tüm önerileri dikkate alacaklarını belirten Bakan Çağlayan,  şöyle devam etti: “Özellikle bir geçiş dönemi verilmesi konusunda firmalarımızın talebi var. Farklı farklı görüşler var, bunları mutlaka dikkate alacağız. Yine ihracat kaydıyla yapılan ithalat konusunda işlemlerin aksamaması noktasında gerekli tedbirleri mutlaka ele alacağız.”
DTM’deki tekstil zirvesine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan DTM Müsteşarı Ahmet Yakıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Ömer Vardan, TOBB Başkan vekili Faik Yavuz, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Tekstil Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Halit Narin katıldı.
Hazır giyimde rota değişiyor


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, Türkiye’de hazır giyimde kötü günlerin yavaş yavaş geride kaldığını belirterek, “Krizde yaklaşık 8 bin 700 firma kapanmıştı, 2 bini açıldı. Hazır giyim ihracatında 2007-2008’deki ciroları bu sene yakalayacağımızı düşünüyorum” dedi. Negrin, AB pazarındaki krizden dolayı, sektörün çin ve Hindistan gibi ülkelere ihracata yönelmesi gerektiğini söyledi.  


Markaların gücü eriyecek 


İthalatlarda yüzde 40’a varan ek vergi öngören tekstil ve hazır giyim tebliğine ilişkin olarak da Negrin, şunları kaydetti: “Tebliğ Bakanlar Kurulu’na sunulacak ve karar verilecek ama inşallah yüzde 40 olmaz. Vergi koymanın en büyük dezavantajı, bir şekilde buradaki markaların gücünü yiyecek, Türk markalarının büyümesini engelleyecek. 


AB tehlikeli pazar
Çin’den, Hindistan’dan, Bangladeş’ten gelen mallara vergi koymayı düşünüyorlar ama buradaki markalar da Türkiye’den Avrupa’daki mağazalarına malı dağıttıkları için orada sorun var.” Cem Negrin, AB pazarındaki krize de dikkat çekerek  “Avrupa işinden bir şekilde düşmemiz lazım. Avrupa’nın Almanya dışındaki bütün memleketlerinde hafif sorun var gibi gözüküyor. Hafif sorunlu müşterimiz var, iyi değil.  Yeni pazarlarımız Çin ve Hindistan olabilir, Türk markası ihrac edebiliriz” dedi.
Kaynak:Yeni çağ gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder