7 Şubat 2011 Pazartesi

''SOSYAL İLETİŞİM'' SOSYAL KABUSAMI DÖNÜYOR?FACEBOOK CİNAYETLERİ


Kurucusuna 4 Milyar Dolarlık Bir Servet Getiren Sosyal Paylaşım Sitesi Facebook Yüzünden Birbirini Öldürenler Ya Da Facebook'ta Ölümünü İlan Edenler Sitenin Gerçek Bir Toplumsal Histeriye Dönüştüğünün Kanıtı! Belki De Siteye "155 Polis Acil" Aplikasyonu Koymaları Fena Olmaz… 

İsmail YK "Facebook, Facebook hergün aradım durdum" derken, milyonların ekran karşısındaki vaziyetini özetliyordu aslen. Hergün arayıp duruyoruz ve kimi aradığımız, daha doğrusu kimi bulacağımız belli değil. Bir belaya da bulaşabilir, başımıza olmadık işler de açabiliriz. 
Facebook, cüretkâr bir hamleyle herkesin bizzat ismiyle varolduğu bir sosyal paylaşım sitesi hâline geldi ve insanların hayatını başkalarının gözlemine açabilmesi fikrini zihinlere yerleştirdi. Böylelikle ismini ve soyadını öğrendiğimiz herhangi birinin hayatına aniden sızabiliyor, hele bu kişi güvenlik ayarlarını tam anlamıyla uygulamaya koymadıysa tanışmamıza bile gerek kalmadan hayatını takip edebiliyoruz. Email adresimiz, telefonumuz, iş, ev bilgilerimiz ve dini inancımız bile Facebook'un ilgi alanı dâhilinde. Bir yandan da Facebook sosyal hayatta birbirine yakınlaşma fırsatı bulamayacak olanları buluşturması, en çok da ikili ilişkileri hızlandırması nedeniyle mevcut popülaritesine ulaşmış durumda. Tüm dünyadaki popülerliğinin üzerine bir de "Türk genci tanışmak ister" etiketini yapıştırdığınızda, ülkemizde de neden bu kadar ilgi gördüğünü anlamak zor değil. 
Fakat günümüzde aşk cinayetlerinin, kıskançlık cinayetlerinin ve intihar vakalarının önemli bir kısmının yine Facebook ile ilintili olması, Facebook'un güvenlik açıklarından kaynaklanan bazı sorunların bu gibi olaylara kadar varması elbette işin tadının kaçtığı nokta. Gerçi Facebook yokken de aşk cinayetleri işleniyor, intihar vakaları, toplu intiharlar ve intihar notları bulunuyordu. İşin tümden sanal âleme taşınmasında Facebook sadece bir araç hâline geldi desek yeri. 
Önce "ilişkide" sonra "karakolda" 
Örnekler saymakla bitmiyor, özellikle ülkemizde bu konuda fazlasıyla adli vakaya rastlamak mümkün. Karakolda sonlanan bazı Facebook maceralarının gelişimiyse hayret verici.
Geçtiğimiz Ocak ayında ABD'de yaşayan Türk çift Şengül Vatansever ve Selami Özdemir, Facebook yüzünden büyük bir aile faciasına sebep olmuşlardı. Özdemir, ABD'de yaşarken yanına aldırdığı hayat arkadaşı Şengül Vatansever'e şiddet uyguluyordu. ABD'nin Connecticut eyaletinde yıllardır hayat arkadaşına şiddet uyguladığı iddia edilen Özdemir, sevgilisinin Facebook'ta "ilişkisi yok" seçeneğini işaretlediğini görünce, evine gidip iki çocuğunun annesi Şengül Vatansever'i öldürdü. Ardından çocuklarının gözleri önünde intihar etti. ABD bu olayın ardından aile içi şiddet vakalarına daha çok eğilmeyi ve aile içi şiddet görenleri GPRS ile takip etmeyi kararlaştırdı. 
Adapazarı'nda Facebook kavgası Şubat ayındaysa Türkiye, Adapazarı'nda çıkan ve sonu kanlı biten Facebook kavgasını konuştu. Adapazarı'nda bir grup öğrenci, bir Facebook sayfası nedeniyle birbirine girmiş, 15 kişinin karıştığı kavgada grubun içerisinden bıçaklananlar olmuştu. Olay Tekeler Mahallesi'nde bulunan Fatih Endüstri Meslek Lisesi'nde gerçekleşmişti.
Kaynak :Aktüel dergisi 223. sayısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder